diumenge, 28 de març del 2010

[Fwd: [vegueriapenedes]1367 Entitats i alcaldes reclamen millores substancials en la llei de vegueries]

Entitats i alcaldes reclamen millores substancials en la llei de vegueries

CiU insinua que s'hauria de fer una consulta al territori per conèixer l'opinió sobre aquesta nova reordenació

Tothom tensa la corda pel seu cantó perquè ningú no està satisfet del tot. Aquesta podria ser una de les conclusions de les compareixences que va haver-hi ahir sobre la llei de vegueries, en què la majoria d'entitats i alcaldes van demanar millores substancials i més concrecions en el finançament. Els organismes municipalistes van criticar la falta de consens; el president de la Diputació de Barcelona va apostar per un tractament «especial» per a la vegueria de Barcelona; l'alcalde de Lleida va advocar per un ens supramunicipal que absorbeixi competències dels consells comarcals, i la gent del Penedès va demanar una vegueria pròpia. I els grups parlamentaris, van anar a la seva. Retrets entre govern i oposició, i CiU insinuant que s'ha de fer una consulta al territori.

El debat d'ahir al Parlament va demostrar que la llei de vegueries continua fent coïssor al territori i que les administracions i les entitats encara tenen molts dubtes sobre com s'articularà la nova reordenació. La gran majoria dels compareixents d'ahir estan d'acord amb les vegueries, però també van mostrar alguns temors. Un dels punts que més preocupa és com sobreviuran econòmicament els nous consells de vegueries. És per això que els presidents de les diputacions van reclamar un full de ruta per al món local i que aquest projecte de les vegueries es complementi amb altres lleis com la del finançament i la dels governs locals.

...

La «identitat pròpia» del Penedès

M.Bataller
Fèlix Simón va defensar la vegueria del Penedès. Foto: A. PUIG.
1

«Com totes les persones adultes, tenim dret a emancipar-nos.» Les reivindicacions de Fèlix Simón, el president de la plataforma que reclama una vegueria pròpia al Penedès, es van sentir altes i clares ahir durant la seva intervenció en la comissió que aborda aquesta llei. Va fer un discurs basat en l'emotivitat i també en la singularitat del seu territori en un intent de fer caure el mur del tripartit i, sobretot, del PSC, que per activa i per passiva ja ha dit que només hi haurà set vegueries a Catalunya i que, de moment, no es farà la del Penedès. «No ens poden esquarterar i repartir-nos en tres vegueries», va exclamar Simón, qui també va intentar tocar alguna fibra sensible quan va mencionar que el sentiment del Penedès i la seva identitat es podria comparar amb les «reivindicacions que Catalunya fa davant d'Espanya.» Simón va puntualitzar que no volen ser un «satèl·lit» de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, i per això és tan important tenir un espai propi. També va apel·lar al tòpic que la unió fa la força i va explicar que els consells comarcals de la zona han donat suport a la iniciativa de la plataforma i també 63 dels 73 ajuntaments. En aquest context, va afegir-hi un argument més per intentar convèncer els diputats. «El Penedès serà la quarta vegueria amb més massa social.» En la part final de la intervenció, Simón va deixar els sentiments de banda i va advertir als partits que es poden trobar una desagradable sorpresa a les eleccions en funció de la posició que prenguin amb la vegueria del Penedès.

Les paraules de Simón, però, no van servir per canviar gaire res. ERC es va mostrar favorable a les tesis de la plataforma del Penedès, però, per contra, els socialistes van continuar ferms amb la seva actitud: «Estem convençuts que el Penedès té molt de camí a recórrer amb una aliança estratègica amb les altres comarques de Barcelona.» Mentrestant, ICV-EUiA va assenyalar que en aquest mandat tenen un pacte de govern signat i han de ser coherents amb les set vegueries que van acordar, però va obrir una porta per al futur. CiU i PP sí que van apostar per aquesta vuitena vegueria.

Davant d'aquestes declaracions del PSC, Fèlix Simón no es va estar de recordar: «Des del govern sempre ens demanen que justifiquem la viabilitat de la vegueria, però ells mai no ens han donat ni mig full argumentant per què no podem tenir aquesta
organització.»
...
...> http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/-/152248.html