diumenge, 28 de març del 2010

Avui, 26-03-2010: El síndic d'Aran i Roca planten avui la comissió de vegueries

Boya es nega a participar a la marató de compareixences per la llei per no despatxar el tema "en 10 minuts" | Roca Junyent tampoc hi anirà però per problemes d'agenda | Enric Marín no obté suports per a la CCMA

La pressa del govern per poder aprovar aquesta legislatura lleis que són importants per al tripartit està provocant plantades, fins i tot de càrrecs del PSC. El síndic d'Aran, el diputat socialista Francés Boya, va presentar-se ahir al plenari anunciant que suspenia la seva presència en les 16 compareixences previstes per avui per debatre la llei de vegueries. Boya va comunicar personalment als portaveus del tripartit que no pensava assistir-hi perquè no creu acceptable despatxar la negativa de l'Aran a integrar-se en la vegueria de l'Alt Pirineu "en deu minuts". I està convençut que això és el que succeirà a la sessió maratoniana d'avui.

El síndic aranès va demanar un tracte diferenciat i respectuós amb l'Aran i poder participar en la reunió de la ponència parlamentària durant almenys mitja hora. Al final se li va acceptar aquesta petició, tot i que alguns diputats socialistes es mostraven sorpresos pel tour de force. La sortida que es va trobar va ser a través d'un article del reglament.

Roca tampoc

Tampoc no anirà al Parlament Miquel Roca Junyent, que va coordinar l'informe sobre l'ordenació territorial elaborat en època de Josep Antoni Duran, quan era conseller de Governació. Roca no ha pogut quadrar l'agenda, particularment rígida després de la decisió del govern de liquidar en tan sols un sol dia el debat amb els afectats i els experts.

La pressa del govern amb les seves lleis abans que finalitzi la legislatura va tornar a provocar després del ple una sonora topada a la comissió d'economia, quan es van debatre les compareixences que demanaven CiU i PP a les lleis de la Sindicatura de Comptes i de successions. El tripartit no va dubtar a vetar-les totes per tal d'accelerar el tràmit de les dues lleis, tal com va reconèixer en públic el diputat socialista Toni Comín. "Mirin, la nostra prioritat és aprovar aquestes lleis", va admetre.

"Atemptat"

L'oposició es va queixar amb irritació que és la primera vegada que una llei es queda sense compareixences per debatre sobre el projecte, quan estaven sol·licitades. El diputat de CiU Antoni Fernández i Teixidó, visiblement enfadat, va acusar PSC, ERC i ICV-EUiA d'"atemptar contra la participació dels ciutadans i la vida del parlamentarisme català", i no va descartar que els nacionalistes declinin presentar esmenes a totes dues lleis.

La diputada del PP Maria Àngels Olano també va acusar els tres socis de govern d'acceptar compareixences "només quan els interessa i les poden utilitzar per fer pancartisme", i va lamentar que no deixin als grups parlamentaris escoltar l'opinió d'experts.

La Corporació de TV3

Tot això es produïa quan ja sembla evident que l'exsecretari de Comunicació del govern, Enric Marín, no tindrà els 90 diputats necessaris per rellevar Albert Sáez a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), ja que CiU refusa aquesta candidatura perquè creu que va "censurar" mitjans arran de l'ensorrament del Carmel.

ERC ja ha sondejat a CiU altres noms, a més de Marín, però de moment no hi ha acord. Amb l'actual situació, el govern no té majoria a la CCMA.

...>