diumenge, 28 de març del 2010

El Punt, 25-03-2010: El pla director de l'Alt Penedès s'incorpora al pla metropolità i ara s'haurà d'encaixar en l'àmbit

El consell celebra la inclusió íntegra i demana una comissió de seguiment


La comissió d'Ordenació Territorial Metropolitana de Barcelona va aprovar dilluns de manera provisional el pla territorial metropolità de Barcelona, que incorpora «de forma integra» el pla director de l'Alt Penedès. El president del Consell Comarcal, Jordi Girona, va celebrar ahir l'acord, «que és fruit del pacte d'unitat» de l'ens i va recordar que ha demanat una comissió que vigili el seu compliment. El pla s'incorporarà a l'àmbit funcional de planificació del Penedès un cop s'hagi aprovat.

El president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, el socialista Jordi Girona, va celebrar ahir la inclusió «de forma integra» del pla director al pla metropolità barceloní «perquè és fruit del consens» i va informar que dilluns va demanar la creació d'una subcomissió formada per representants de l'Alt Penedès i membres del Departament de Política Territorial i Obres Públiques que vetlli pel compliment dels acords del pla director. La comissió analitzarà, sobretot, la creació de les infraestructures de la mobilitat i el creixement, dos dels arguments de pes que el territori va posar sobre la taula del conseller Joaquim Nadal i que van justificar el pacte d'unitat a l'ens comarcal i el suport del consell d'alcaldes del territori.

L'única modificació que hi ha hagut del pla director territorial és l'ampliació dels espais oberts de l'Alt Penedès, amb l'ampliació dels espais del parc natural del Foix i dels sector de Sant Pere de Riudebitlles, inclosos en la Xarxa Natura 2000. El text aprovat dilluns estableix, entre d'altres coses, que «mentre no sigui formulat el planejament territorial corresponent a l'àmbit funcional del Penedès, continua vigent el pla director territorial de l'Alt Penedès, aprovat definitivament amb data de 16 de setembre del 2008» i que quan es constitueixi el nou àmbit funcional de planificació territorial del Penedès, aquest estiu (que inclourà les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia) i es redacti el seu corresponent pla territorial, el pla director territorial de l'Alt Penedès quedarà inclòs dins del pla territorial del nou àmbit.

«Sense unitat, difícil»

L'alcalde de Santa Margarida i els Monjos i president de l'ens comarcal en aquesta recta final del mandat, Jordi Girona, va apuntar ahir que «sense unitat al Consell Comarcal hauria estat més difícil» aconseguir que la pressió donés fruits i que es respectés integrament el pla director: «Hauria costat més.» Girona és una de les veus dins del PSC que recomana que aquesta unitat a l'ens continuï en el proper mandat, tot i que el cert és que encara s'ha de veure fins quan es mantindrà el futur polític de l'ens, ja que es preveu que al final d'aquesta legislatura parlamentària es faci l'aprovació de la llei de vegueries. Una vegada es desenvolupi, es traurà el contingut polític de l'ens i es convertirà en un òrgan de decisió com ara el consell d'alcaldes.

...>