divendres, 2 d’abril del 2010

Diari de Tarragona, 26-03-2010: La Plataforma per una vegueria del Penedès carrega contra el tripartit per la llei i per vetar compareixences


En la seva compareixença, Simon ha expressat el seu desconcert pel fet que la plataforma sigui l'únic representant del Penedès que pugui intervenir per defensar la vegueria pròpia, quan hi ha moltes entitats, alcaldes i consells comarcals que la defensen. 'Vostès parlen molt de diàleg i de participació, però amb aquest tipus de decisions el que no s'aconsegueix és apropar el Parlament a la ciutadania' i més amb una llei tan important a nivell territorial, ha sostingut. És més, ha indicat que el tripartit parla molt de consens però el que fan és un 'pacte contractual' i cadascú intenta que s'aprovi la seva part. 'Avui el Parlament s'ha allunyat una mica més del poble que representa, i ens sap molt de greu', ha conclòs.

Simon ha demanat als diputats 'solidaritat', perquè el Penedès no vol viure ara 'esquarterat' de nou i repartits en tres vegueries, després d'anys d'estar 'dividit en dues províncies espanyoles'. 'És una qüestió de supervivència col·lectiva', ha apuntat. Acte seguit, ha desgranat els motius que justifiquen una vegueria pròpia, començant per la voluntat de no ser 'satel·litzats de manera marginal pel creixement fagocitant de Barcelona i Tarragona'. Al contrari, el Penedès vol ser 'ròtula' que permeti articular la unió de dues àrees metropolitanes, 'sense conflicte i de manera natural'.

Ha argumentat també que és el territori que més ha crescut, i la vegueria, si existís, ocuparia el quart lloc quant a població, per darrera de Barcelona, Girona i el Camp de Tarragona. A més, ha subratllat que es tracta d'una qüestió d'identitat, que hauria de ser 'punt de partença de totes les decisions polítiques'. Fent un paral·lelisme entre les reclamacions del Penedès i les de Catalunya a nivell d'estat, ha apuntat que la Generalitat 'hauria d'aplicar-se la lliçó' en aquest cas.

Es prioritzen els interessos partidistes

Però a més, ha recordat que existeix acord en el Parlament per tirar endavant l'àmbit funcional del Penedès, però ha lamentat que aquesta llei vagi amb retard i la de vegueries li hagi passat per davant. 'L'única explicació és que s'estan prioritzant els interessos partidistes per damunt de la voluntat popular'.

I és que Simon ha indicat que no és un episodi puntual de discrepància, perquè 'no hi ha cap altre territori llevat de l'Aran que hagi mostrat la seva voluntat de ser vegueria de forma tan clara i tan majoritària'. En aquest punt ha fet un repàs de xifres: 63 de 73 ajuntaments a favor, els quatre consells comarcals i més d'un centenar d'entitats i milers d'empreses. 'Què més cal fer?', ha preguntat.

Simon ha avisat que el territori no es pot dissoldre ni tampoc es pot 'emmudir', i per això ha advertit que la plataforma estarà al costat d'aquells partits que facilitin la seva emancipació. El president de la plataforma ha acabat la seva intervenció demanant suport per a una esmena parcial que creï finalment la vegueria del Penedès, perquè 'és perfectament possible', ha subratllat.

Posicionament dels partits

Tant CiU com el PPC s'han mostrat de nou a favor de la vegueria del Penedès. El diputat convergent Lluís Corominas ha explicat que la seva esmena a la totalitat no ho era pel que fa a la vegueria del Penedès, i ha garantit que, al marge de la postura final de CiU sobre la llei, donaran suport a l'esmena parcial que defensa la plataforma. Igualment, ha recordat que ja la federació va defensar la vegueria del Penedès en el debat de la Llei electoral. També ha constatat que la plataforma ha fet la feina de participació que no ha fet el Govern.

Des d'ERC, Miquel Carrillo ha recordat que la llei permetria una futura creació de la vegueria amb els dos terços dels ajuntaments a favor. Carrillo ha assegurat que ERC està a favor d'aquesta vegueria i per això va introduir aquesta previsió en la llei. L'ecosocialista Jaume Bosch ha indicat que el compromís d'ICV-EUiA amb ERC i PSC estableix que s'aprovi una llei amb set vegueries, però això no treu que no estiguin disposats a parlar de cara al futur.

Tant ERC com PSC, a través de la diputada Carme Figueras, han acusat el PPC de defensar la vegueria del Penedès per motius electoralistes. La socialista ha recordat que els populars tenen l'Estatut recorregut, i aquesta llei emana del text. PSC i ERC també han remarcat que el pes de la població no és factor per crear una vegueria, com defensa la plataforma.

Alt Pirineu

També ha comparegut aquest divendres Amadeu Gallart, el representant del Manifest per la Vegueria de l'Alt Pirineu, que ja està prevista en la llei. Gallart ha donat alguns arguments, com el reequilibri territorial i el principi de subsidiarietat. Sobre l'Aran, ha indicat que ells respectaran l'acord fruit de les negociacions entre l'Aran i el Govern.

Això sí, ha admès que desitgen algun tipus d'implicació perquè l'Aran no es desvinculi totalment de les necessitats i reivindicacions de l'Alt Pirineu. També ha subratllat la conveniència d'aprovar la llei. 'Demanaria als diputats que entenguessin aquesta llei no només com una confrontació política entre els partits, sinó com la necessària superació dels desequilibris territorials que hi ha a Catalunya', ha conclòs.
...> 
http://www.diaridetarragona.com/camp/042170/plataforma/per/vegueria/peneds/carrega/tripartit/per/llei/per/vetar/compareixences