dissabte, 9 de maig del 2015

Comunicat 189, EL PENEDÈS AL PARLAMENT, 29.04.2015

Una àmplia representació del territori és rebuda pel president Mas i pels caps dels diferents grups polítics

 

La Vegueria Penedès més a prop

 

El dimecres 29 d'abril, el Penedès s'ha fet present al Parlament de Catalunya d'una forma solemne, tangible i concorreguda.

 

El detonant d'aquesta presència ha estat la presentació i lliurament als grups parlamentaris del llibre El Penedès era possible i del mapa l'Àmbit de la Vegueria Penedès editats per la Plataforma per una Vegueria Pròpia i presentats fa pocs dies a les quatre capitals penedesenques. Hom volia aprofitar l'avinentesa per tenir una conversa amb els representants dels diversos grups parlamentaris i exposar-los l'estat actual de coses pel que fa a l'Àmbit i la Vegueria Penedès i les reivindicacions pendents i ara ja sí molt urgents.

 

Els membres de la Plataforma han estat acompanyats per una nombrosa comitiva de personalitats significatives del Penedès.

 

D'una banda hi han estat presents els alcaldes d'Igualada i Vilafranca, les alcaldesses de Vilanova i de Cunit, l'alcalde de Masquefa i president del Consell Comarcal de l'Anoia, així com el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès. Han excusat la seva absència l'alcalde del Vendrell i el president del Consell Comarcal del Baix Penedès que tanmateix han enviat cada u un escrit de suport a l'acte.

 

D'altra banda s'ha comptat amb la presència de representants del món econòmic i social del Penedès i especialment del sector del vi, així com de diverses entitats penedesenques i algunes de les persones que han col·laborat a fer possible el llibre del Penedès (vegeu la llista al final).

 

Al llarg del matí ha tingut lloc la compareixença de quatre grups parlamentaris. En tots els casos ha obert la sessió el president de la Plataforma Fèlix Simon, que ha exposat el motiu de l'acte, els ha fet l'ofrena de llibre i el mapa, i els ha demanat el seu punt de vista sobre l'Àmbit i la Vegueria Penedès.

 

El primer grup a comparèixer ha estat el d'Iniciativa per Catalunya-Verds-Esquerra Unida i Alternativarepresentat per la coordinadora nacional i portaveu parlamentària Dolor Camats i el diputat Jaume Bosch.  La portaveu ha dit que no havien oblidat el debat de la vegueria ni el treball intens fet des del Penedès.  El diputat ha assegurat que la Vegueria Penedès és un fet imparable i que arribat el moment hi votaran a favor. També ha parlat de la llei electoral, ha fet una breu síntesi de la proposta del seu grup la qual, ha assegurat, deixa la porta oberta perquè hi entri el Penedès.

 

El segon grup ha estat el d'Esquerra Republicana de Catalunya. N'ha encapçalat la representació el seu president Oriol Junqueras acompanyat de les diputades del territori Teresa Vallverdú (Baix Penedès) i Alba Vergés (Anoia). El president ha dit que l'opinió del seu grup sobre aquest tema és prou coneguda, que sempre han estat a favor de la creació de la Vegueria Penedès i que hi donaran suport si ara novament es planteja. Comenta que en els temes territorials ERC ha tingut un paper rellevant com ha passat recentment en el cas del Moianès i que el vol continuar tenint. Després ha fet una llarga exposició sobre les raons històriques, geogràfiques, econòmiques i socials que justifiquen la Vegueria Penedès i ha incidit en alguns de les qüestions de més actualitat del territori, com l'atur, les infraestructures de transport, o el desmantellament d'indústries. Ha dit que la Vegueria Penedès és necessària i que tal volta alguns municipis de la part nord del Baix Llobregat els pot acabar interessant incorporar-s'hi.

 

En tercer lloc han vingut els representants del grup parlamentari de Convergència i Unió amb una representació al més alt nivell encapçalada pel president de la Generalitat Artur Mas, el vicepresident primer del Parlament Lluís Coromines, el portaveu parlamentari Jordi Turull, el coordinador  general de CDC Josep Rull i la diputada de l'Anoia Maria Senserrich. Tenia prevista l'assistència el conseller i secretari general d'UDC i de CiU Ramon Espadaler, però una interpel·lació parlamentària d'última hora li ho ha impedit. Ha pres la paraula el president Mas que ha agraït el llibre i el mapa, i ha dit que el seu grup sempre ha estat a favor de la Vegueria, que ara modificar aquesta llei podia comportar la impugnació de Madrid, però que ell tanmateix no es negava a tramitar-la, en tot cas calia pensar-ne bé l'oportunitat. Al cap de poc i com havia anunciat s'ha excusat d'haver de deixar la reunió per atendre obligacions del seu càrrec. El Sr. Rull ha parlat de la redacció del Pla Parcial, i ha dit que avança a bon ritme tenint present que és un cas que no s'ha de començar de zero, sinó que s'ha de desmuntar una part que ja estava feta. El Sr. Coromines que porta el tema de la llei electoral ha dit que en el proper plenari es debatrà i que pel que fa al repartiment d'escons cada grup haurà de fer allí la seva proposta ja que no hi ha hagut acord previ, i que la de Convergència i Unió són 8 vegueries. Finalment el Sr, Turull ha dit que el govern actual ha desbloquejat els temes territorials, ha fet esment dels casos de la llei de l'Aran i de la creació de la comarca del Moianès, i que té voluntat de continuat fent-ho i que pel seu grup el Penedès no es perdrà.

 

El darrer grup que ha estat present és el de la Candidatura d'Unitat Popular representat pel diputat Quim Arrufat. Ha dit que el compromís de la CUP amb el Penedès és inequívoc i així consta en els seus estatuts i també en la proposta de llei electoral. Creu que el desplegament de l'Àmbit no s'acaba de produir per manca de voluntat política. S'ha ofert des del seu grup per impulsar aquest desplegament així com la modificació de la llei de Vegueries.

 

Cal fer esment que a causa del retard en començar i de l'allargament d'alguna de les compareixences, no han estat possibles les dels grups del PSC i del PP, tot i que ho havien confirmat: fins i tot han fet acte de presència el Sr. Maurici Lucena, portaveu del PSC i el senyor Santi Rodríguez, portaveu adjunt del PP. Tant amb ell com amb la diputada del mateix grup Dolors Montserrat, hi ha hagut tanmateix ocasió de parlar als passadissos i es procurarà trobar un moment per reunir-nos amb aquets dos grups.

 

Al final de la sessió, a la sala de premsa del Parlament ha tingut lloc una breu roda de premsa per explicar el que s'ha esdevingut aquest matí i fer palesa la voluntat del Penedès de no renunciar a la Vegueria. Ha parlat el president de la PVP Fèlix Simon, i li han fet costat durant la compareixença diversos diputats i polítics del territori així com alguns dels representants de la societat civil que ens ha acompanyat aquest matí.

 

A mode de conclusió

 

La Plataforma per una Vegueria Pròpia es mostra extraordinàriament satisfeta de l'acte d'aquest dimecres, especialment per la mostra d'unitat i d'àmplia representativitat que s'ha ofert al Parlament de Catalunya davant dels electes del país. I es mostra raonablement satisfeta de les respostes que han rebut per part dels grups polítics: tenim la sensació d'haver desbloquejat avui un tema encalladíssim i que s'apropa inexorablement l'hora de la Vegueria Penedès.

 

ASSISTENTS

MARC CASTELLS, Alcalde d'Igualada

NEUS LLOVERAS, Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú

PERE REGULL, Alcalde de Vilafranca del Penedès

MONTSERRAT CARRERAS, Alcaldessa de Cunit

XAVIER BOQUETE, Alcalde de Masquefa i President del Consell Comarcal de l'Anoia

FRANCESC OLIVELLA, President del Consell Comarcal de l'Alt Penedès i de la DO Penedès

ARIADNA LLORENS, Tinent d'Alcalde de Vilanova i la Geltrú

MARTA MERCADER, Gerent del Consell Comarcal del Baix Penedès

EVA M. SERRAMIÀ, Candidata a l'alcaldia del Vendrell per CiU

BLAI PACO, President de la Unió Empresarial de l'Anoia

JORDI SOLÉ, President de l'Associació d'Empresaris de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf

JOSEP M. ALBET, President del Consell Regulador de la DO Penedès

JOAN TARRADA, President de l'Acadèmia Tastavins Penedès

PERE CARLES, Expresident de la Fira d'Igualada i de la Federació de Fires de Catalunya

FRANCESC RICA, Secretari General de la UGT Anoia-Alt Penedès-Garraf

ALBERT TUBAU, President de l'Institut d'Estudis Penedesencs

RICARD RAFECAS, Director del setmanari El 3 de vuit

PAU BATLLE, Arquitecte urbanista

JOSEP OLIVELLA, Biòleg i professor

 

I els membres del secretariat de la Plataforma per una Vegueria Pròpia

FÈLIX SIMON, President

ANTONI CASTELLS, Vicepresident

MANEL CERVERA, Secretari

JORDI SOGAS, Vocal

 

També havien anunciat la seva assistència SANTI CARDA, president de la Unió Empresarial del Penedès, i JOAN HUGUET vicepresident de la Unió Vinícola Catalana representant del Penedès. Imprevistos d'última hora que ells han estat els primers a lamentar els n'han impedit la presència.