dimarts, 4 de maig del 2010

Una esmena a la Llei de Vegueries pot fer possible la Vegueria Penedès Ara (comunicat 150, 03-05-2010)


Ens trobem en aquests moments en plena tramitació de la proposició de llei de reconeixement del Penedès com a àrea funcional de planificació (el que coneixem com a
àmbit) i de la llei de Vegueries. Els nostres darrers comunicats 148 i 149 informaven de la intervenció del president de la PVP en el tràmit de compareixences de la llei de Vegueries i d’ell mateix i altres representants del territori en la de l`àmbit de planificació; aquest dimecres dia 5 hi haurà la segona tongada de compareixences en relació amb aquesta darrera llei, la qual a partir d’aquest moment seguirà la seva tramitació per la via d’urgència. Cal destacar la unanimitat de la Cambra a favor de l’àmbit i les afirmacions de representants dels partits de la majoria governamental en el sentit que aquest àmbit s’aprovarà amb el mateix contingut que la resta, paraules que esvaeixen els dubtes d’un possible “descafeïnament”.


A part d’aquest tràmit, en relació amb l’activitat parlamentària que afecta el Penedès cal remarcar els dos punts següents.


a) La presentació d’esmenes a la llei de vegueries. El termini acabava el dia 28 d’abril i avui han sortit publicades al Butlletí Oficial del Parlament. N’hi ha un total de 45 presentades pel grup parlamentari del PP (25), els tres partits de la majoria governamental de forma conjunta (14) i el grup parlamentari de CiU (6). Volem destacar que les dels grups de la majoria inclouen algunes propostes formulades per la PVP en el sentit d’agilitar la tramitació en els articles 4-6 que són els que preveuen la creació de noves vegueries. Però sens dubte l’esmena de més transcendència per als penedesencs és la tercera de les presentades pel grup de CiU que afecta l’article 9 de la llei, el que enumera quines són les vegueries, i diu textualment així: Addició: h) La demarcació veguerial del Penedès comprèn els municipis corresponents a les comarques de l‘Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, llevat, en aquest cas, dels 7 municipis de l’Alta Anoia... (els enumera). Si aquesta esmena s’aprovés, tindríem la vegueria del Penedès al mateix moment que s’instauressin les altres set, cosa que vol dir, si els terminis es compleixen, en un màxim de dos-tres mesos. Cal tenir en compte que el mateix Butlletí del Parlament d’avui publica la creació de la ponència parlamentària que ha d’elaborar l’informe sobre la llei de vegueries.


b) La reunió de membres de la PVP amb parlamentaris dels grups que han donat suport a la vegueria: CiU, ERC i PP. Val a dir que els representants del PP excusaren la seva assistència. Amb els dels altres grups es va parlar, sobretot, del tema de l‘esmena de CiU per sondejar (i impulsar) la disponibilitat a donar-hi suport. Tot i que la conversa no sempre va ser fàcil, i tot i que els dos partits mantenen posicions no coincidents, la impressió dels membres de la PVP és que es comença a produir un desglaç i que la possibilitat d’un vot favorable suficient a l’esmena pro-Penedès no és una quimera.


Per acabar unes reflexions complementàries


- Com se sap l’Estatut està pendent de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol i un dels aspectes que té moltes possibilitats de ser suprimit és el de les vegueries, especialment en el sentit que aquestes substitueixen les diputacions.


- En el supòsit d’aprovació i no recusació de les vegueries, caldrà per desplegar-les modificar fins a 14 lleis estatals, cosa que vol dir comptar amb la no sempre fàcil anuència i col·laboració del govern de Madrid; podria ser que això es fes una vegada, però si el Penedès no hi és d’entrada, serà dificilíssim tornar a moure la maquinària estatal per a noves modificacions


- En el supòsit de no aprovació de la llei o de supressió de les vegueries per part del Tribunal Constitucional (que es podria produir fins i tot abans que la llei fos aprovada), recobra una especial rellevància l’àmbit de planificació ja que segons la legislació vigent, mentre no hi hagi una nova divisió territorial, els àmbits exerceixen subsidiàriament les funcions de descentralització de la Generalitat i dels seus serveis.


Per a la PVP, les 8 vegueries són sobretot una aposta per a l’equilibri territorial de Catalunya ja que poden millorar les condicions econòmiques, ambientals i socials de tot el país, i no cal dir del Penedès. Per això, volem fer una nova crida i aquesta sí que serà la definitiva, dirigida a tots els partits, també al PSC i a ICV, per aprovar ara el projecte de llei de vegueries, amb la demarcació del Penedès incorporada.


La PVP és una entitat cívica que ha cohesionat el moviment a favor de la vegueria del Penedès tan bé com ha sabut i amb tanta energia com ha pogut. Ara hem arribat a un punt gairebé de final del recorregut i la responsabilitat que la vegueria sigui una realitat és en mans dels nostres representants electes. Esperem que actuïn amb responsabilitat, per damunt de consignes i tacticismes, i facin realitat la VEGUERIA PENEDÈS ARA: ho tenim a tocar, i per això continuarem amb el nostre compromís de treball fins el darrer instant, que vagi teixint les complicitats necessàries.