dimarts, 4 de maig del 2010

Penedès televisió, 04-05-2010: La PVP veu aquest moment com a clau per la Vegueria Penedès


La Plataforma diu que ara és el moment d'aconseguir la Vegueria Penedès i apel·la a la confiança de CiU, ERC i el PP. Actualment, la proposició de llei de reconeixement del Penedès com a àrea funcional de planificació i la llei de Vegueries es troben en plena tramitació. Demà hi haurà la segona tongada de compareixences en relació amb aquesta darrera llei, la qual a partir d'aquest moment seguirà la seva tramitació per la via d'urgència. El termini de presentació d'esmenes a la Llei de Vegueries ja ha finalitzat. Se n'han presentat 45, entre les quals una de Convergència i Unió que demana la creació de la vuitena vegueria, la del Penedès, tot i que el grup parlamentari va votar en contra de la tramitació de la llei.Des de la Plataforma per una Vegueria Pròpia consideren que si aquesta esmena s'aprovés, la vegueria del Penedès seria una realitat al mateix moment que s'instauressin les altres set. Això vol dir que, si els terminis es compleixen, la vegueria penedesenca existiria en un màxim de dos o tres mesos. El president de la Plataforma Fèlix Simón insisteix en què l'esmena de CiU obre un temps de possibilitats reals i úniques i una conjuntura adient perquè la Vegueria del Penedès prosperi. Només cal que els partits que estan a favor d'aquesta donin suport a l'esmena.

La situació, però, és més complexa ja que l'Estatut està pendent de la sentència del Tribunal Constitucional i un dels aspectes que té moltes possibilitats de ser suprimit és el de les vegueries, especialment en el sentit que aquestes substitueixen les diputacions. En qualsevol cas, Simón insisteix en què ara és el moment.

Per a la Plataforma, les 8 vegueries són sobretot una aposta per a l'equilibri territorial de Catalunya perquè creuen que poden millorar les condicions econòmiques, ambientals i socials de tot el país i, evidentment, del Penedès. Per això, volen fer una nova crida dirigida a tots els partits, també al PSC i a ICV, per aprovar ara el projecte de llei de vegueries, amb la demarcació del Penedès incorporada.