diumenge, 26 de juny del 2016

EL PENEDÈS QUE CAL RECONÈIXER (Fèlix Simon, El 3 de Vuit, 23-06-2016)


El ritme de la vida ens porta a actuar amb la mínima reflexió, però cal tenir el coratge d'aturar-se i preguntar-nos, per exemple, que hi ha sota del famós lema de Margaret Thatcher: "La societat no existeix, només existeixen els individus". És un lema que resumeix perfectament el discurs cultural dominant en la societat de la competitivitat i el consumisme, la de la quimera del diner fàcil i la corrupció. Aquesta és una visió cega, egoista i totalment irresponsable. Es confon llibertat amb individualisme.


Però al Penedès, avancem en la bona direcció gràcies al reconeixement col·lectiu que hem tingut recentment al Parlament de Catalunya de la seva unitat territorial que aplega 72 municipis de l'Alt i Baix Penedès, del Garraf i l'Anoia. Esperem molt aviat poder-hi sumar la futura modificació de la Llei de Vegueries, per afegir-hi la del Penedès.


En el món econòmic i social van sorgint també iniciatives que confirmen la bona direcció, en la línia de vincular producte i territori. Un grup d'elaboradors d'escumosos ja fa un cert temps que han impulsat la denominació "clàssic Penedès". I una notícia de primeríssima magnitud és el reconeixement per part de la Comunitat Europea de la IGP (Indicació geogràfica protegida) "Gall del Penedès", que només pot ser criat a la Vegueria Penedès i al municipi veí de Rodonyà.


A partir d'ara la nostra imatge com a territori es veurà enriquida i autentificada. el nom geogràfic prestigia el producte i el producte prestigia la regió. A més de la DO Penedès, tenim ja altres icones que ens identificaran i pel que se'ns reconeixerà com una regió de qualitat, i tot plegat aixoplugat sota la Vegueria Penedès. A propòsit d'aquest reconeixement del Gall, esperem que s'abandonin mals costums, com per exemple anomenar l'ànec criat aquí "ànec mut del Penedès", ja que no ho és, tots els pollets vénen de França.


Cal deixar constància com passa sovint, que aquestes consecucions són el resultat de sòlides però reduïdes iniciatives liderades per unes poques persones, que lentament, però sense treva, gràcies a la seva responsabilitat i llibertat, han tingut la destresa de convèncer primer una part petita de la població i anat eixamplant el convenciment cap a representants majoritaris del món cultural, social i econòmic, i també els poders polítics, primer locals i comarcals, i després nacionals.


En una regió amb iniciativa com és el Penedès, cal que la societat se senti implicada en aquest projecte comú capaç d'obrir perspectives de futur i de produir canvis significatius i fer possible la innovació i l'excel·lència. El problema rau sempre en el cor humà, en la indiferència d'uns i el refús dels altres; per això és imprescindible informar i engrescar la majoria de les persones sobre les noves realitats i les oportunitats que ofereixen: cal aprofitar-les perdent la por i afinant els objectius. Ser èticament compromesos i actuar en conseqüència, de manera que les nostres paraules, valors i creences siguin coherents amb les nostres actuacions.

Fèlix Simon

President de la Plataforma de la Vegueria Pròpia