diumenge, 17 d’abril del 2016

Comunicat 198, Reunió de la Plataforma per una Vegueria Pròpia amb els Parlamentaris Penedesencs, 06.04.2016

Aquest dimecres al matí tres representants de la PVP (Fèlix Simon, Antoni Castells i Manel Cervera) s'han reunit amb els parlamentaris penedesencs dels grups de Junts pel Sí i de la CUP. En concret hi ha assistit Neus Lloveras (CDC), Maria Rosell (CDC), Maria Senserrich (CDC), Antoni Castellà (DC), Teresa Vallverdú (ERC), Alba Vergés (ERC), tots ells del grup parlamentari de JxS, i Joan Garriga de la CUP. També hi han sigut convidats Eva Martínez (PSC) i Joan Coscubiela (CSQP) en nom dels seus grups atès que en aquests grups no hi ha parlamentaris penedesencs. La PVP també ha cregut oportú demanar l'acompanyament d'un regidor del territori de cada grup i hi han estat presents Jaume Casañas (CDC Cunit), Mònica Hill (ERC Vilafranca), Joan López (CUP Sant Pere de Ribes) i Toni Peñafiel (VeC Vilafranca). La reunió ha tingut lloc a les dependències del mateix Parlament.

 

Per part de la Plataforma s'ha fet esment de quatre temes pendents que té plantejats en aquests moments el Penedès: 1) la modificació de la llei de Vegueries per incloure-hi la del Penedès; 2) l'acceleració i aprovació del Pla Territorial Parcial del Penedès; 3) el nomenament d'un Delegat Territorial de la Generalitat a l'Àmbit Penedès; 4) la descentralització dels serveis de la Generalitat a l'Àmbit Penedès.

 

D'aquests quatre temes, el que incumbeix directament els parlamentaris és el primer. La Plataforma ha argumentat la necessitat d'aprovar aquesta modificació, no tant per unes conseqüències immediates a nivell d'organització territorial (es recorda que la llei està actualment en suspens), sinó per les raons següents: per "visualitzar" l'existència del Penedès (la Llei i el Delegat són fonamentals en aquest sentit); per evitar la cantarella del número "7" en comptes del "8" amb què sovint ens trobem en actuacions de la Generalitat, dels partits, dels mitjans de comunicació, d'iniciatives ciutadanes, etc; i finalment perquè ja estigui assumida aquesta vuitena vegueria a l'hora de crear les futures estructures d'estat (organització territorial, llei electoral), etc.

 

En conseqüència, la petició que la PVP ha fet als parlamentaris és que es presentés de manera conjunta una proposta de modificació de la llei i en el termini més curt possible atesa la brevetat d'aquesta legislatura. Els parlamentaris de JxS i la CUP s'han compromès a posar-se a treballar per consensuar una proposició, que en ella mateixa no té gaire complicació i es podria partir de la que va presentar el grup de CiU a finals de la passada legislatura però que no hi va haver temps de ser portada al Ple. El representant del grup Catalunya Sí que es Pot ha dit que evidentment n'ha de parlar amb el grup parlamentari però que en principi estava d'acord a donar-hi suport si es presentava de manera conjunta. La representant del PSC també s'ha compromès a portar el tema al seu grup parlamentari.

 

Els altres tres temes van vinculats al desplegament de l'Àmbit i per tant són un afer de govern i no de Parlament. La Plataforma ha anunciat que tenia ja concertades entrevistes per d'aquí quinze dies amb el conseller de Territori i la consellera de Governació per parlar-ne, però que el suport dels parlamentaris locals a aquestes gestions, en el nivell que sigui més convenient i possible, dóna un importantíssim valor afegit a les demandes de la PVP, que són les del territori. S'ha acordat finalment mantenir una via de diàleg oberta entre els parlamentaris presents a la reunió i la PVP.

 

Per part de la Plataforma fem una valoració molt positiva de la reunió. El clima general ha sigut de sintonia i confiança i esperem que les demandes tan majoritàriament fetes des del Penedès i des de fa tants anys arribin a la seva consecució definitiva. Hem consensuat una propera trobada d'aquí a poques setmanes per valorar el ritme de treball i establir un calendari que ens porti el més aviat possibles a uns resultats tangibles a la vista de tothom.