dilluns, 27 de juliol del 2015

Comunicat 193, Ho Teníem A Tocar !, Però de nou se’ns ha escapat !, 22.07.2015

Dèiem en el darrer comunicat i en l'anunci publicat a la premsa comarcal:

"... desprès que el passat 29 d'abril la delegació penedesenca que va anar al Parlament de Catalunya es reunís amb quatre grups de la cambra (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) i ajornés per falta de temps les reunions amb la resta de grups que tanmateix és previst que se celebrin

... després que els quatre grups esmentats manifestessin la seva voluntat de donar suport al reconeixement de la Vegueria Penedès i tenim indicis de la bona disposició dels altres grups

... després que el grup de CiU presentés el 7 de maig al Registre General una  proposició de llei per modificar la llei de Vegueries i incloure-hi la del Penedès."

 

La Plataforma per una Vegueria Pròpia demanava a tots els grups polítics de la Cambra catalana el màxim esforç, la màxima generositat i la màxima unitat per poder assolir els acords necessaris per aprovar l'oportuna proposició de llei per modificar la llei de Vegueries i incloure-hi la del Penedès. Dèiem que si es donava la unitat, hi havia temps per fer-ho, mitjançant la tramitació en lectura única, però el passat 9 de juliol el BOPC publicava les esmenes a la totalitat presentades pels grups parlamentaris de Ciutadans i del Partit Popular de Catalunya, que representen 27 dels 135 diputats, tan sols un 20% de la Cambra.

 

Aquesta setmana té lloc el darrer ple al Parlament de Catalunya de l'actual període de sessions i de la legislatura, pendent de que el president convoqui eleccions per al 27 de setembre, i a l'ordre del dia acordat per la mesa i la junta de portaveus, inclou el debat de quatre projectes de llei, tres proposicions de llei i una ILP; però la sorpresa és que no s'inclou la Proposició de llei d'adaptació de la Llei de vegueries a la nova comarca del Moianès i la creació del Penedès com a vegueria (número d'expedient: 202-00093/10).

 

Aquesta petició l'havia de fer CIU, per ser l'autor de la iniciativa; la seva inclusió hagués permès fer el debat i la votació de les esmenes a la totalitat i superar aquest entrebanc en el tràmit parlamentari. Segurament no ho han fet amb l'excusa  que no hi hauria temps d'aprovar la llei. Nosaltres creiem que en cas d'haver-se fet el debat i haver estat admesa a tràmit la llei, encara que decauria en dissoldre's el Parlament, hagués estat un precedent que hagués forçat al nou Govern i als grups parlamentaris a tramitar ràpidament la llei a l'inici de la propera legislatura.

 

Aquesta opinió que manifestem en l'anterior paràgraf no pot ser menystinguda, ja que si consultem l'ordre del dia del Ple trobem en el punt 13 una proposició de llei (Tram 202-00092/10); seguint el tràmit parlamentari, se'n va publicar una esmena a la totalitat al BOPC el 9.07.2015 i que surt a la mateixa pàgina que les dues esmenes a la totalitat presentades per Ciutadans i PPC a la proposició presentada per CIU de modificació de la llei de Vegueries. Com és possible que una proposició de llei hagi estat inclosa a l'ordre del dia i l'altra no? Ho veiem com una qüestió de voluntat política i d'interessos de partit, ja que la que va al ple és CIU qui va presentar l'esmena a la totalitat i li deu interessar que es faci el debat. Una greu contradicció i una mostra clara que al territori es fa un discurs, que desprès els mateixos parlamentaris incompleixen al Parlament.

 

S'ha perdut de nou una oportunitat, cosa que evidencia que la presentació tardana i de manera unilateral de la proposició de llei per part de CIU va ser un gest electoralista de cara a la campanya de les municipals; es repeteix per segona vegada el que ja va succeir el 2013, quan CiU, ja al govern, va presentar una esmena de llei de reconeixement del Penedès i després no va tramitar; el resultat final és que cap iniciativa ha acabat reeixida des del 2010, i es fa evident que s'obliden els compromisos adquirits i de quina és la voluntat del territori majoritàriament manifestada al llarg dels darrers deu anys; però, no podem deixar de manifestar també, la manca de voluntat política de tots els altres grups parlamentaris que diuen estar també a favor de la Vegueria Penedès i tampoc ells han fet res.

 

Des de la Plataforma per una Vegueria Pròpia, volem donar les GRÀCIES a tantes i tantes persones que han cregut que el Penedès era possible, i que ens han encoratjat en tot moment. I el nostre retret més amarg a les que l'han fet impossible, de moment.