dimecres, 27 de gener del 2010

Avui, 27-01-2010: Heribert Barrera veu l'Estatut ple de "trampes" que impedeixen la independència de Catalunya

Sílvia Barroso - Centre Can Fabra (Sant Andreu)

L'expresident d'ERC adverteix també que la llei de consultes que impulsen els republicans "no té gaire transcendència", perquè l'Estat no autoritzarà mai un referèndum sobre la qüestió nacional, i que les vegueries són "política ficció"

Icona mida text gran | petit Icona imprimir article Icona enviar article Icona enviï rectificació Icona afegeixi a la seva carpeta Icona opinions 34 opinions
Els catalans que esperen algun resultat de l'aplicació de l'Estatut viuen instal·lats en la "política ficció", perquè el mateix text conté paranys que deixen tot impuls nacional en mans de l'Estat. És l'opinió d'Heribert Barrera, expresident d'ERC, que aquest dijous al vespre ha ofert una conferència organitzada pel Centre d'Estudis Ignasi Iglesias al centre Can Fabra, a Sant Andreu.

Tot i estar anunciada com una xerrada sobre els records de la Transició del polític, ell mateix va anunciat des de bon començament que parlaria de "la situació actual de Catalunya". L'essència del missatge és clara: "L'autonomia i qualsevol variant, com el federalisme, són insuficients com a solució per al futur de Catalunya."  Segons Barrera, "amb la Constitució espanyola, Catalunya està condemnada a desaparèixer com a nació, i la Constitució està blindada i és impossible de modificar", de manera que "o es passa per la il·legalitat, prescindint de la Constitució, o no hi ha sortida".

Tot supeditat a la Constitució
Però no tot és culpa de la Constitució. Seguint el punt de vista "pessimista" que reconeix, l'expresident d'ERC ha advertit que la redacció del text estatutari atorga a Catalunya moltes competències aparents. "Si el llegim bé, veurem que totes queden limitades per un petit afegitó que diu 'sense perjudici del que digui l'article x de la Constitució'. Per tant, vivim en una ficció", ha resumit.

...