diumenge, 28 de març del 2010

Avui, 24-03-2010: CiU i tripartit s'enfronten per les compareixences sobre la llei de vegueries

La federació demanava fins a 97 compareixences i finalment només seran 16. El Síndic d'Aran i els alcaldes de Lleida, Tarragona, Reus i Tortosa, entre les persones que parlaran aquest divendres

El Síndic d'Aran i els alcaldes de Lleida, Tarragona, Reus i Tortosa compareixeran per la llei de vegueries al Parlament, segons han aprovat per unanimitat els grups aquest dimecres. En total seran setze les compareixences que tindran lloc aquest divendres.

CiU ha criticat durament l'actitud del tripartit en rebutjar el reguitzell de noms de la federació, un centenar. "A aquest tripartit li fa por el territori, l'oposició i la participació", ha constatat el diputat Lluís Corominas, que ha advertit que CiU en pren nota i estudiarà quina serà la seva actitud en la tramitació d'aquesta llei i la de l'Àrea Metropolitana. "Si volen només una llei del tripartit, facin-la vostès sols", ha conclòs indignat.

Així, divendres compareixeran al Parlament la Federació de Municipis de Catalunya; l'Associació Catalana de Municipis; el Síndic d'Aran, el socialista Francés Boya; els presidents de les quatre diputacions; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez; el de Tortosa, Ferran Bel; la Plataforma per la Vegueria del Penedès; el consells comarcal de la Cerdanya i del Solsonès; els signants del manifest de l'Alt Pirineu, i Miquel Roca i Junyent, que ja als anys 90 va fer un informe sobre la nova organització territorial de Catalunya.

Totes aquestes compareixences han estat aprovades per unanimitat en la Comissió d'Afers Institucionals, mentre que el tripartit ha rebutjat tot el paquet que proposava CiU, que incloïa les cambres de comerç, entitats que han fet al·legacions al projecte, diversos alcaldes (Vic, Barcelona, el Vendrell, Igualada, Puigcerdà, Solsona, Vilafranca del Penedès, Ripoll, Girona i la Seu d'Urgell, entre d'altres), i tots els consells comarcals.

Corominas ha indicat que aquestes compareixences eren necessàries, perquè es tracta d'una llei que afecta tots els consells comarcals i tots els municipis que tenen serveis supramunicipals. Al seu parer, és "lamentable" que el tripartit hagi aprovat dotze compareixences per a la llei de creació del municipi de la Canonja, que fa referència a un sol municipi, i només setze "per a tot el país". "Prenem nota de l'actitud del tripartit amb la llei de vegueries", ha advertit el diputat de CiU, que ha afegit que la federació estudiarà ara quina ha de ser la seva en el tràmit d'esmenes i de ponència. "Si volen només una llei de vegueries i de l'Àrea Metropolitana, facin-les vostès sols", ha remarcat.

Prèviament, Corominas ja s'havia queixat de la manca de participació i d'informació en aquest projecte i també en el de l'Àrea Metropolitana. També havia protestat per la pressa que ha imposat el tripartit en lleis tan importants. El diputat ha subratllat que no es pot intentar modificar tot el sistema local sense cap tràmit de participació i només quinze dies d'exposició pública coincidint amb Nadal. I la llei, ha afegit, no preveu cap participació a posteriori. "Això fa que aquesta llei sigui difícil d'entendre si no hi ha prou compareixences", ha argumentat el convergent, que ha demanat al tripartit que permeti que la societat civil i el territori hi puguin dir la seva. "Perquè, si no ho fan ara, no ho podran fer mai més", ha lamentat.

ERC replica CiU
La diputada d'ERC Anna Simó ha defensat que el projecte ha passat "per tots els òrgans preceptius", i ha subratllat que la llei de vegueries "no té a veure amb municipis i comarques, sinó amb demarcacions"'. Alhora, ha lamentat el to de Corominas i ha assegurat que al tripartit no li fa "gens de por el territori". Segons Simó, CiU creu que hi ha dos tipus de partits, els que són "entitats gasoses que no tenen cap tipus d'arrelament al territori i no tenen cares, noms i cognoms al territori", els del tripartit, i els que sí que en tenen. "Nosaltres també som territori, encara que vostès no ho volen entendre", ha afirmat.

La republicana ha considerat que les compareixences que ha proposat el tripartit i que finalment s'han aprovat són les "més significatives de les que tenen a veure" amb la llei, perquè és un projecte de vegueries, no d'ens locals o d'institucions locals o municipis i comarques. "Només vegueries", ha reiterat.

Llei de l'Àrea Metropolitana

La comissió d'afers institucionals també ha aprovat una desena de compareixences per la llei de l'Àrea Metropolitana, un cas similar al de la de Vegueries, perquè CiU ha proposat fins a 63 compareixences. Finalment, compareixeran, com proposava el tripartit, les entitats municipalistes, els presidents de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus i de l'Entitat del Transport, i els representants de cada partit en les entitats metropolitanes, a més de l'alcalde de Barcelona. Aquestes compareixences tindran lloc el 7 d'abril.

CiU demanava, a més, els alcaldes dels 36 municipis que formaran part de l'Àrea Metropolitana; els consells comarcals del Maresme, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Oriental i l'Occidental, i els alcaldes de Sabadell, Terrassa, Mataró i Granollers, entre d'altres. També reclamava la Diputació de Barcelona, però el tripartit ho ha rebutjat.
...>